Κυριακή 8 Ιουλίου 2012


Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών -Συλλογικό κείμενο

Συντρόφισσες, σύντροφοι,

Η Ανταρσύα μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια έκανε εξαιρετικά σημαντικά βήματα. Για πρώτη φορά βλέπουμε έναν υπαρκτό πόλο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς με παρουσία σε όλη τη χώρα, με θετικό ρόλο σε όλους τους αγώνες της τελευταίας περιόδου, γνωστό πλέον στο σύνολο σχεδόν της κοινωνίας. Θεωρούμε ωστόσο ότι
, παρά την αναντίρρητα θετική παρουσία μας, η ιστορική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε απαιτεί ακόμα πιο αναβαθμισμένη και ενεργή Ανταρσύα, με πιο συμπαγή εικόνα και περισσότερες πρωτοβουλίες σε επίπεδο κινήματος. Παρά τα βήματα δημοκρατικής συγκρότησης που έχουν γίνει, παραμένουμε στην ουσία μια συμπαράταξη οργανώσεων που οι διαφορές τους συχνά λειτουργούν παραλυτικά για την Ανταρσύα, με αποφάσεις συλλογικών οργάνων που δεν υλοποιούνται ποτέ (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του Οκτωβρίου είχε αποφασιστεί η «διερεύνηση της δυνατότητας έκδοσης εφημερίδας» όπως και ότι «η αλληλεπίδραση μεταξύ του Πανελλαδικού Συντονιστικού, της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής και των Τοπικών και Κλαδικών Επιτροπών προωθείται με τη δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων από και προς όλα τα όργανα και τις Επιτροπές») ή με πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να πάρουμε (πχ για το αναγκαίο σήμερα αντιφασιστικό μέτωπο) αλλά μπλοκάρουν λόγω αγκυλώσεων ή διαφορετικών σχεδιασμών των οργανώσεων. Επειδή η καπιταλιστική κρίση δεν περιμένει κανέναν, επειδή όλοι κρινόμαστε και ολιγωρίες δε χωρούν στις σημερινές ιστορικές συγκυρίες, είναι ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να κάνουμε άμεσα την υπέρβαση: Να περάσει η Ανταρσύα στα χέρια των μελών της. Άλλωστε πιστεύουμε πως το μέτωπο της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς πρέπει να λειτουργεί με τρόπο όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας την οποία οραματιζόμαστε. Είναι αντιφατικό να λέμε ότι είμαστε αντίθετοι με τη λογική της ανάθεσης αλλά να την εφαρμόζουμε εμείς οι ίδιοι στο εσωτερικό μας. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρούμε ότι το οργανωτικό είναι και πολιτικό και ότι είναι απαίτηση των καιρών η ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Ανταρσύα σε αμεσοδημοκρατική κατεύθυνση, ώστε και όλα τα μέλη να γίνουν ενεργοί συνδιαμορφωτές της πολιτικής και των δράσεων του σχήματος, αλλά και να εμπνευστούν ακόμα περισσότεροι αγωνιστές ώστε να οργανωθούν και να συνταχθούν μαζί μας στον αγώνα μας για μια άλλη κοινωνία, πέρα από τα δεσμά του καπιταλισμού.

Κάποια πρώτα βήματα που προτείνουμε προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα εξής:

  1. Καθιέρωση των ψηφοφοριών για κομβικά ζητήματα τόσο πολιτικής γραμμής όσο και τακτικής, μετά από διεξοδικό διάλογο και συνδιαμόρφωση των προτάσεων μέσα από συνελεύσεις των ΤΕ και συνεδριάσεις του ΠΣ. Με αυτό τον τρόπο: Κάνουμε πράξη το «ένα μέλος-μία ψήφος», που είναι ήδη ψηφισμένη θέση μας. Δίνουμε ουσιαστικό ρόλο στις ΤΕ οι οποίες εκ των πραγμάτων θα λειτουργούν παντού σε τακτική βάση, καθώς εκτός από τα τοπικά ζητήματα θα πρέπει να παίρνουν θέση και σε σημαντικά ζητήματα σε κεντρικό επίπεδο. Λύνουμε το θέμα της αναλογικότερης εκπροσώπησης στα όργανα για το οποίο έχει σπαταληθεί πολύτιμη ενέργεια, καθώς δεν υπάρχει πιο δημοκρατική αναλογία από το 1:1. Μετατρέπουμε τα όργανα σε κυριολεκτικά «συντονιστικά» και όχι κατ’όνομα (και στην πραγματικότητα αποφασιστικά) όπως λειτουργούν σήμερα. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα πάντα, αλλά θεωρούμε ότι για σημαντικά ζητήματα –τα οποία είναι αρκετά- πρέπει να γίνουν συνδιαμορφωτές και να συναποφασίζουν επί ίσοις όροις όλα τα μέλη. Αν θεωρούμε πως δεν είναι εφικτό ένα τέτοιο επίπεδο συμμετοχής και δημοκρατίας σε επίπεδο Ανταρσύα, πώς θα πείσουμε (και πώς θα πειστούμε) ότι αυτό θα είναι εφικτό στη μελλοντική χειραφετημένη κοινωνία που ευαγγελιζόμαστε;
  2. Διαφάνεια και ενημέρωση όλων των μελών για τις συνεδριάσεις των κεντρικών οργάνων. Το να μην κρατούνται πρακτικά, έστω με τις βασικές θέσεις που εκφράζει το κάθε μέλος, στην ουσία υποσκάπτει (αν δεν ακυρώνει) τα γενναία βήματα δημοκρατικής συγκρότησης που κάναμε στην πρώτη πανελλαδική συνδιάσκεψη. Το να προκύπτουν τα μέλη των οργάνων μέσα από εκλογές σημαίνει ότι κρίνονται για τη στάση τους και τις τοποθετήσεις τους στις συνεδριάσεις. Αν δεν υπάρχει αυτή η ενημέρωση, προφανώς ευνοείται και αναπαράγεται η σταυροδοσία με «γραμμή» από τις οργανώσεις.
  3. Στα πλαίσια της ζύμωσης και της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των μελών της Ανταρσύα, πέρα από τις ΤΕ (σε κάποιες από τις οποίες μπορεί να μην υπάρχει ιδιαίτερη μαζικότητα ή πλουραλισμός) μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν οι θαυμάσιες δυνατότητες επικοινωνίας που μας δίνουν η τεχνολογία και το internet. Ο δημόσιος χώρος διαλόγου στο antarsya.gr είναι ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα, αλλά θα μπορούσε να εμπλουτιστεί και με ένα κλειστό forum εσωτερικού διαλόγου μόνο για τα μέλη. Επίσης είναι απαραίτητο να προχωρήσει η δικτύωση των μελών μέσω mailing lists, τουλάχιστον σε επίπεδο ΤΕ. Ακόμα, δημιουργία εφημερίδας ή/και ενημερωτικού site, camping και festival στα πλαίσια της Ανταρσύα συνολικά.
  4. Οι κινηματικές πρωτοβουλίες της Ανταρσύα δεν πρέπει να έρχονται μόνο από τα κεντρικά όργανα, αλλά και «από τα κάτω». Συνεχής αλληλοτροφοδότηση ΤΕ και κεντρικών οργάνων με ιδέες και προτάσεις για τις επόμενες δράσεις μας.


Αντώνης Γιομπαζολιάς, ΤΕ Ανατολικής Αττικής
Κωνσταντίνος Γκουργιώτης, ΤΕ Κορινθίας
Πάνος Δαμέλος, ΤΕ Κορινθίας
Χαρίδημος Μανουσάκης, ΤΕ Αγίας Παρασκευής-Χολαργού-Παπάγου
Σπύρος Μαρκέτος, ΤΕ Κέντρου Θεσσαλονίκης
Άγγελος Σεριάτος, ΤΕ Χαλανδρίου-Βριλησσίων-Ψυχικού
Τάσος Χριστάκης, ΤΕ Κορινθίας


Το κείμενο, επειδή θεωρούμε ότι αφορά όλα τα μέλη της Ανταρσύα, είναι ανοιχτό για συνυπογραφή από όποιον συμφωνεί στέλνοντας ονοματεπώνυμο και Τοπική ή Κλαδική Επιτροπή στο haridimosm παπάκι gmail.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου